Topsport aan de Mekong
Door: Marjolein
Blijf op de hoogte en volg Stephan
05 Januari 2008 | Laos, Luang Prabang
Er gebeuren hier rare dingen... Het favoriete ontbijt van Stephan tegenwoordig is yoghurt met muesli en fruit, hij geeft zich vrijwillig op voor een kookcursus en zit uitgebreid te socializen met een Duitser (hoewel hij er halverwege het gesprek achterkwam dat het gelukkig toch een Oostenrijker was)... Het moet niet gekker worden! Ik hoop dat jullie hem nog herkennen als we thuiskomen... Ik ben nog niks veranderd hoor, ik zing nog steeds graag in een foute karaokebar en struikel over iedere boomstronk in de jungle!
De foute karaokebar hebben we na lang zoeken eindelijk gevonden in Sukhothai. Je bent toch niet in Azie geweest als je niet gekaraoket hebt? Ze zijn hier echt wild van karaoke, je kan niet rustig in de bus zitten of er wordt een tv'tje met karaoke aangezet... en het geluid ook, helaas. In de karaokebar heb ik wat gouwe ouwen ten gehore gebracht en heeft Stephan de Thai wijsgemaakt dat ik in Nederland een bekende zangeres ben.
De dag daarna vertrokken we naar Um Phang, een klein plaatsje in het westen van Thailand waar we hoopten uit de toeristenstroom te raken. Om hier te komen moesten we eerst met een busje van Sukhothai naar Mae Sot en vanuit Mae Sot met de 'sangthaew' naar Um Phang. Een sangthaew is een soort minibusje waarin 2 banken tegenover elkaar staan. Niet heel comfortabel, maar we hadden het hele busje voor onszelf, dus we konden languit zitten. Niet voor lang, want tien minuten later werd half Mae Sot ingeladen. Een brommer, een tafel, meer dan 20 mensen, alles moest mee! Bewegen was niet meer mogelijk. En dat 5 uur lang... Toen we op een gegeven moment de ene haarspeldbocht na de andere namen, begon de helft van de passagiers ook nog eens te kotsen. We waren blij toen we in Um Phang aankwamen! Dit was dan onze eerste kerstdag...
Op tweede kerstdag vertrokken we voor een meerdaagse trektocht met onze gids Coco, twee prettig gestoorde Tsjechen en drie Esten. Eerst mochten we ons heerlijk relaxed urenlang door een heel mooi landschap met veel watervallen laten varen, daarna moest er weer flink gelopen worden. Gelukkig waren er geen bloedzuigers! De avond en nacht brachten we door op een camping. Ons kerstmaal bestond uit ei, planten en rijst, rijst, rijst (net als de dag ervoor). Om de tijd te verdrijven hebben we de Tsjechen en Esten leren ezelen. Van de Esten kennen we nu hun meest beschamende momenten, de Tsjech Tom heeft een verbaasde Thai moeten knuffelen, wij verloren natuurlijk niet!
De dag erna hebben we de hoogste en mooiste waterval van Thailand bezocht, de Thee Lor Su, en gezwommen in het ijskoude water. Daarna mocht er weer door de jungle gelopen worden, tot we bij een Karendorpje kwamen waar we de nacht zouden doorbrengen. Douchen moesten we onder een waterval in de buurt van het dorp, bier kon gekocht worden bij het hoofd van het dorp. We hebben hier onze slechtste nacht tot nu toe gehad, het was ijskoud, Stephan had heel erg last van zijn rug waardoor hij rechtop moest slapen en mij niet warm kon houden (ik kreeg slechts een been om me aan te warmen) en om 3 uur 's nachts begon een tiental hanen in koor te kraaien!
De dag daarna konden we lui achterover leunen, we hoefden niet meer te lopen maar zouden door olifanten terug worden gebracht naar Um Phang. De rit op de olifant was een stuk leuker dan in Krabi, we gingen door de jungle en af en toe door het water. Wel een tip voor mensen die nog naar Thailand gaan: ga niet langer dan 1-2 uur op een olifant! Onze rit duurde 4 uur en we hebben onze rug nog dagen gevoeld (net als 1 van de Tsjechen die van de olifant afviel)! Toen we in Um Phang aankwamen mochten we de eerder zo goed bevallen tocht naar Mae Sot weer terug maken. Gelukkig was de sangthaew dit keer bij lange na niet zo vol en was het een stuk betere rit.
De volgende dag vertrokken we naar Chiang Mai. In de middag hebben we de stad bekeken en 's avonds hebben we de Night Bazaar leeggekocht. We waren wel weer eens toe aan nieuwe kleren en slippers (en voor mij: het 3e horloge van deze reis). De dag daarna hebben we een cursus Thais koken gedaan. Eerst gingen we naar een lokale markt om de ingredienten te kopen. Wat we hier allemaal hebben gezien... Varkenskoppen, 10.000 vissen in een bak van 1 m3, kikkers, larven en kakkerlakken... Yammie! Daarna gingen we koken op een boerderij. Was Stephan voor de cursus nog niet in staat een pan rijst te koken, nu draait hij zo een Thais hoogstandje in elkaar! Het leerproces ging wel gepaard met een paar mindere momenten. Een enorme vlam in de pan heeft zijn onderarmen onthaard en hij liet de spatel in de fik vliegen. Zoveel klunzigheid kon ik natuurlijk niet onbeantwoord laten: na alle moeite om in de jungle in Maleisie niet door bloedzuigers te grazen genomen te worden, liet ik me wel weer pakken door de enige aanwezige leech hier in Thailand!
Op nieuwjaarsdag hebben we een tour door de omgeving gedaan. We hebben o.a. een mooie waterval gezien, op het hoogste punt van Thailand gestaan en een Hmongdorpje bezocht. Het blijft toch raar, zo'n dorpje bezoeken, wij voelen ons niet helemaal op ons gemak, alsof we aapjes aan het kijken zijn. 's Avonds was er eerst een feestje in ons guesthouse aan de gang en zijn we het nieuwe jaar ingegaan op een heel sfeervol plein, waar heel veel mensen waren en honderden lampionnen de lucht ingingen (zie foto). Ook was er mooi vuurwerk. Een heel mooie manier om het nieuwe jaar in te gaan!
De volgende dag besloten we dat het de hoogste tijd was geworden voor weer eens een nieuw land: Laos. Met de bus zijn we naar Chiang Khong gegaan. Vanuit ons guesthouse konden we aan de andere kant van de rivier Laos zien. De volgende dag hebben we een stempeltje in Thailand gehaald, zijn we de rivier overgestoken en hebben we een stempeltje en visum gehaald in Laos. Het ging allemaal heel soepel. Daarna zijn we op een boot gestapt die ons naar Pak Beng bracht, de dag erna ging de boot verder naar Luang Prabang. De boottocht was erg mooi, maar ook erg lang. Gelukkig kon ik in Pak Beng een nieuw boek kopen en kon Stephan ouwehoeren met een Duitser/Oostenrijker, waardoor de tijd de 2e dag toch ook nog voorbij ging. En nu zitten we dan in Luang Prabang, de toeristenstad van Laos, maar ondanks dat nog steeds een rustig en relaxed plaatsje. Vandaag hebben we een lading wats bekeken en heeft Stephan gevoetbald met een aantal Laotiaanse monniken in het zand aan de oever van de Mekong. De demonstratie begon met een fantastische omhaal en werd gevolgd door diverse hoogstandjes die uiteraard tot doelpunten en staande ovaties aan de Mekong leidden! (Marjolein schrijft weer verder) Morgen gaan we de omgeving bekijken. Over het eten in Laos kunnen we maar 1 ding zeggen: lang leve het koloniale tijdperk van de Fransen. De baguettes smaken prima!
Iedereen die de tijd heeft genomen dit ontzettend lange bericht te lezen, wensen we een heel gelukkig 2008 toe!
04 Januari 2008 - 14:40
Michiel:
Wat een verhalen telkens!
Wel heel leuk, nog veel plezier, en natuurlijk de beste wensen!
Michiel! -
04 Januari 2008 - 14:51
Melanie:
Nou ik heb het helemaal gelezen, dus jullie ook gelukkig 2008 toegewenst en het was weer een erg mooi verhaal!
xxx -
04 Januari 2008 - 15:18
Mignon:
Ook de beste wensen vanuit Nieuwegein! Dat jullie nog maar veel avonturen mee mogen maken, maar dat komt wel goed lijkt me.
Groetjes, Mignon -
04 Januari 2008 - 15:19
Kippie :
hee aapie en marjolijn...
ik wens jullie een avontuurlijk en gelukkig 2008
steef laat misschien niet veel van me horen, maar lees jullie berichtjes elke keer:) en vind jullie verhalen erg leuk!
ik zal je over een weekje even up-daten via de mail, want zit weer een een klein turbilent tijdperkje en weet dan meer!
heeel veel plezier verder! kusje -
04 Januari 2008 - 16:13
Dominique:
Beste wensen!!!
Mooi verhaal weer. Ik vraag me af hoe die Tsjech van die olifant is gevallen. Zo moeilijk is het toch niet om te blijven zitten?
En Stephan, je haar ziet er ook prima uit zonder gel hoor. Hadden ze geen gel bij de 7/11? Ik heb helaas geen Bas van der Heijden in de buurt:P -
04 Januari 2008 - 16:39
Joalycke:
Leuk verhaal weer Marjolein, en leuke foto's! Jij natuurlijk ook de beste (reis)wensen voor het nieuwe jaar (en Stephan natuurlijk ook omdat ie zo goed kan voetballen ;)) -
04 Januari 2008 - 21:00
Hetty En Nico:
Wij wensen Marjolein, Stephan en alle meelezers een allemachtig prachtig 2008.
En wat een verhalen weer.
Marjolein, we vonden het erg leuk om op Nieuwjaarsdag een telefoontje van je te krijgen en even bij te praten.
En uiteraard verder een voorspoedige reis.
Hetty en Nico -
04 Januari 2008 - 22:01
Eelco:
Ik ben bang dat er een totaal andere Stephan terug komt! niet dat dat erg is:P
Enne die een halve bus vol met kotsende mensen! klinkt goed! doet me aan een andere vakantie denken! -
04 Januari 2008 - 22:06
Une Sanglier :
Stephan pijn in zijn rug? Daar is toch wel een middeltje tegen zou ik denken Marjolein! Of mogen zulke dingen hier niet komen te staan? -
05 Januari 2008 - 09:14
Evelien:
Een heel gelukkig nieuwjaar nog toegewenst! Leuk om te lezen allemaal! Veel reisplezier nog! xxx Evelien -
06 Januari 2008 - 11:24
Arie En Nel:
De beste wensen Stephan en Marjolein .
Het was weer een boeiend verhaal ,bij thuis komst is er volop smeurie voor je haar .Telefoontje was voor ons heel erg fijn .Stephan hier een tip voor je zere rug ,laat je eens heerlijk maseren .
Een goede reis en veel plezier .
Arie en Nel
06 Januari 2008 - 14:54
Azamat Bagatov:
Yes, very nice story and Happy newyears! -
07 Januari 2008 - 07:33
Amanda:
Hoi Marjolein en Stefan!
Gelukkig nieuwjaar voor jullie allebei! Leuk om te lezen dat jullie zo genieten! Enjoy de stokbroodjes :)
xx Amanda -
07 Januari 2008 - 09:03
Jenneke:
Beste wensen!
De Thaise handel loopt gesmeerd door jullie grote consumptie van slippers, broeken en horloges!
En jullie zijn al helemaal geintegreerd in Laos. Stefan, heb je je ook al gewaagd aan de Aziatische topsport volleybal met je voeten (nee, geen voetvolley!)? -
08 Januari 2008 - 08:20
Frans:
Omdat Stephan toch zijn Duits/Oostenrijks aan het ophalen is Wunsche Ich Ihnen aus Lelystad ein Prosit Neujahr !!!!!!!
Groetjes en blijf genieten, Frans -
08 Januari 2008 - 13:21
Leonie:
Hoop ook dat ik je nog herken, het klinkt in ieder geval niet als Stephan (socializen met Duitsers??)! Leuk verhaal weer, lees nog steeds met veel plezier. Volgende reactie vanuit Zweden! -
08 Januari 2008 - 22:53
Eelco:
Stephan zal vast thuis ook wel weer een smoesje hebben in de trant van: ik was dronken en het was een weddenschap dus ik kon er niks aan doen! -
13 Januari 2008 - 17:49
Diederick:
Hey Stephan gozert,
Nu vanuit een internet cafeetje in Ayatthuya om 1 uur1 snachts. Echt idd briljant hier. Net gekomen vanuit Kanchanaburi. Hoop dat je daar ook bent geweest want dat is echt briljant. Zeker de Erawan waterfalls en ook een beetje natuurlijk de bridge over de river kwai. Morgen op scootertjes, net als vandaag, door de stad de watjes verkennen. Dan richting Lopburi en chang mai. Loas ook nog goed? Denk t wel he. Geniet ervan gozer, en Marjolein natuurlijk. Nou... nu ff pitten want gaan morgen denk weer heel veel beleven. Hoi hooooi -
15 Januari 2008 - 09:46
Loes Cramer:
Weer een heel smeuig verhaal !!!
Heerlijk om te lezen van A tot Z .
Ook een heel erg gelukkig Nieuwjaar voor jullie . Wat een outfit als zangeres, Marjolein! Heerlijk dat dit eventjes kon . Als jullie weer terugkomen , kennen jullie elkaar door en door.
Nog heeel veel plezier en avontuur !
Rob & Loes