Het is Wat!
Door: Stephan
Blijf op de hoogte en volg Stephan
24 December 2007 | Thailand, Bangkok
Voor eenieder die zich met Kerst verveelt en zich achter de computer bevindt (kan er zo een paar opnoemen)... hier wat tijdsbesteding voor je!
Voordat ik jullie weer volstort met onze avonturen, wil ik mededelen dat we echt smerig bruin zijn en het hier 30 graden is... maar Nederland is ook leuk, hoor!
Dat smerige bruine komt door onze dagen op het eiland Ko Phi Phi (en insiders weten hoe smerig bruin dat bij Stephan kan zijn) en onze dagen in Cha-am. Cha-am was een kustplaatsje waar de zus en vriendin van Marjolein zaten en we dus even gingen buurten!
Uiteraard bracht de reis hiernaartoe weer genoeg teweeg. Op de boot naar het vasteland dacht ik wat zon op het voordek (ben niet zo van de schipperstermen) te pakken, maar na anderhalve golf was Bassie zijknat! Vervolgens werden we per zweterige bus bij een station geparkeerd, waarvandaan we een uurtje later vlotjes per slaaptrein naar Hua Hin vertrokken (terwijl de Lonely Planet zeurt dat je een week vantevoren kaartjes moet reserveren... bull). Daar aangekomen even lekker geslapen, een iets te dure broek om kwijt te raken vergeten in het hostel en als een speer naar Cha-am vertrokken.
Marjolein liep zenuwachtig richting het hotel van haar zusje, alsof ze een peloton van Dutchbat aanvoerde en aan het zweten wilde krijgen. Eenmaal aangekomen in het te grote en luxe hotel (wij slapen immers dagelijks in brakke toko's) was de speurtocht snel voorbij en zag ze eindelijk haar zusje Dominique weer! Toen ook Jenneke zich bij het duo voegde begon een urenlang gekakel dat zich verspreidde over het strand, de banaan, tijdens het frisbeeën, tijdens het eten... alles werd in hoog tempo verteld! 's Avonds liep het ook zwaar uit de hand. Jenneke, Dominique en Marjolein raakten zwaar dronken en konden geen stap meer verzetten! Ze wilden graag vier-op-een-rij spelen, maar kregen geen enkel steentje in de gaatjes en verloren elke partij uiteraard kansloos van mij. Eventuele fascistjes uit Zwijndrecht die hopen op drankverhalen over Stephan... wacht maar lekker tot Borculo, want ik heb me keurig gedragen!
De volgende dag zaten we weer lekker op het strand en moesten we alweer afscheid van D&J nemen... zij gingen naar huis en wij trokken noordwaarts! Menig aanwezige vocht tegen de tranen toen de zusjes voor nog eens drie maanden afscheid namen, maar men kon zich troosten met de gedachte dat ze allebei heel blij waren elkaar aan de andere kant van de wereld toch nog even gezien te hebben!
Eenmaal vertrokken uit Cha-am was het over met het relaxen, luieren en tempoloze gefrituur in de zon... er moesten weer steden en jungles uitgekamd worden! We kwamen in het begin van de middag aan in Bangkok en persten er nog snel een rondje stad doorheen! Na een middagje Bangkok wisten we al hoe het daar werkt! Het is 35 graden, je loopt vol in de zon, je wordt continu genaaid door taxi- en tuktukchauffeurs die die rijke blanke het drievoudige van de werkelijke prijs vragen, ze doen alles om je voor commissie naar een winkel te brengen, maar het is er wel mooi! In twee volle dagen Bangkok hebben we gedaan alsof we pakken gingen kopen, veel boeddha's en tempels gezien met veel kitscherig goud erop, hebben we de stinkende vrucht 'durian' gegeten en uitgespuugd in Chinatown en zijn we niet bij een smerig tentje naar binnen gegaan waar ze gekke dingen met pingpongballen deden! Wel hebben we Neerlands glorie verdedigd door Zuid-Korea met 1-0 in een poolwedstrijdje te verslaan, hebben we over de kanalen tussen de woonwijken door gevaren en hebben we een musical bekeken. Met een pistool op m'n voorhoofd heb ik met alle soorten van genoegen ingestemd met een culturele musical over de geschiedenis van Thailand en iets met olifanten. Een musical die haar zus ons overigens aanraadde en ik zeg eerlijk: het was mooi! Wederom was Marjolein zielsgelukkig en daar doen we het voor (even m'n kwijl afvegen!)
De volgende dag was het mijn beurt! We gingen naar de brug over de River Kwai... iets waar ik als WOII-fanaticus natuurlijk op kick! De schoonvader van een collega van mij (hoi Joely) heeft hier aan de Birmaspoorlijn gewerkt en dat gaf voor mij nog eens wat extra lading en ik heb dan ook alles vastgelegd wat maar kon. We zijn in alle boeiende musea geweest, hebben oude dagboeken gelezen, hebben Nederlandse graven gevonden op de begraafplaats en hebben over de brug zelf gelopen. Precies toen wij er waren kwam er ook nog eens een trein over de brug heen, wat het voor mij ultiem maakte! Kippenvel! Vooral toen ik voor het eerst in tijden weer het 'On march to the River Kwai'-deuntje hoorde dat de gevangenen destijds floten!
Na de brug over de River Kwai gezien te hebben, zou je denken dat ik naar huis kom, maar nee... er is meer! Gister vertrokken we vanuit Bangkok naar Ayutthaya, een stad met heel veel oude tempels (een tempel heet hier een Wat). We zetelden onszelf in een hostel met uitzicht op een kikkervijver en met vogelgezang, regelden twee fietsen en gingen op pad! We hebben heel veel mooie, oude boeddha's en Wat's gezien en bleven onze ogen uitkijken. Totdat we bij het eeuwenoude koninklijk paleis kwamen en daar enkel wat hoopjes steen aantroffen...
Uiteraard zijn er met de term 'Wat' weer de nodige flauwe grappen gemaakt... nog een en ik hang, maar ik mag ze wel opsommen!
Hier valt echt Wat te zien! Wat mooi! Wat een Wat! Wat zeg je? Hier liggen nog Wat stenen! Ik wil je Wat laten zien! Wat een Watje! Voor Wat, hoort Wat! En geloof me... Marjolein werd er niet goed van! Het was me Wat!
In een middagje hadden we de Watjes allemaal weer gezien en gingen we weer verder met Wat we goed kunnen: efficiënt reizen! Vanochtend vertrokken we per bus naar het 350 km. noordelijker gelegen Sukhothai om daar ook wat Wat's te gaan bekijken. Dit zouden de oudste en mooiste zijn! Halverwege de middag kwamen we hier aan en ja hoor... ook deze hoge Watconcentratie werd diezelfde middag nog volledig bekeken. Vooral de Wat Mahathat (gezondheid!) was mooi en had heel veel boeddha's en spitse torens!
Morgen gaat onze efficiënte reis verder naar Um Phang! Um Phang ligt bij de Birmese grens en daar gaan we raften op bamboevlotjes, op olifanten door de jungle bewegen en bergstammen bekijken! Dit betekent dat we geen Kerst zullen vieren! Werd ons eerst Sinterklaas al afgenomen, zo zitten we nu met Kerst weer in de jungle! De centjes die we voor Kerst hebben gehad zullen we dan ook voor oud en nieuw bewaren, want dat willen we wel echt vieren!
Het is nu Kerstavond en hebben een hotelkamer genomen met bad, zodat we toch nog iets hebben! We wensen iedereen in ieder geval fijne kerstdagen toe en alvast een goed nieuwjaar... eventuele kerstcadeaus nemen wij graag in maart 2008 in ontvangst en we zien graag ons kerstpakket thuisgezonden... hehe!
24 December 2007 - 14:19
Hetty En Nico:
hoi dochter en Stephan,
Ook wij wensen jullie natuurlijk heel fijne kerstdagen daar in de tropen. Het zal wel een heel aparte ervaring zijn.
Enne....voorzichtig met het raften.
Hetty en Nico -
24 December 2007 - 15:04
Paul Van Rooijen:
Hallo Marjolein en Stephan,
Wat een fantastische reis maken jullie toch en Wat een prachtige verhalen. Leuk voor jou Marjolein dat je in het verre Cha-am Dominique hebt ontmoet en ff lekker kon bijpraten. Dat kan trouwens ook in een gewoon Amsterdams kroegie, hoor.
Het is hier zoWat kerstavond, en wij vieren het wel met z'n allen.
Jammer dat jullie het kerstfeest overslaan, maar je kunt niet alles tegelijk doen.
Wij wensen jullie een hele goede jaarwisseling, het zal daar wel een spektakel zijn, en een voorspoedig 2008.
Veel plezier op de rest van jullie reis en blijf ons bestoken met die prachtige verhalen. Het is echt genieten.
Groetjes, ook van Johanna en de kids,
Paul -
24 December 2007 - 15:24
RIanne:
Hoi!!
Gaaf om te lezen. Durian hahahha (kackfruit:P:P), heeft t gesmaakt? Moest echt lachen toen ik dat las. Nu jullie daar in azie zitten, beginne de kriebeld bij mij wel te komen hoor!
Wat ontzettend leuk dat jullie marjoleins zus en vriendin zijn tegengekomen. De foto's zijn echt mooi!!! Jullie zien er goed uit zeg! Geniet er nog van!
Liefs Rianne
en ik vind het jammer dat ik jullie waarschijnlijk NET niet zie als jullie terug zijn in NL!
kus! toch een fijne kerst! -
24 December 2007 - 15:56
Dominique:
Nou Stephan, je hebt er weer een mooi verhaal van gemaakt. Het is dat ik er zelf bij was, maar anders zou ik bijna geloven dat iedereen zo dronken was:) Of is het omdat Marjolein wel van me kon winnen met 4 op een rij en jij niet :P
Leuk dat jullie die show nog gezien hebben. (Dat ik die aangeraden had is dan weer wel waar.) En dan je Marjolein daar gelukkig mee hebt gemaakt. En gaaf dat jullie ook nog een trein hebben gezien bij de brug over de River Kwai, want volgens mij rijden er niet zo veel. Wij hadden dat geluk ook, maar de rest van de groep had hem gemist omdat ze alweer koffie zaten te drinken.
Ik wens jullie ook een fijne kerst, ookal is het niet op de traditionele manier.
Groetjes
Dominique -
24 December 2007 - 16:13
Antoinet En Joop:
Hallo reizigers,
Jullie verhalen blijven supergaaf om te lezen. Wat kunnen jullie beide leuk vertellen zeg.
Ook wij zijn zoals Marjolein wel weet in Thailand geweest en herkennen uiteraard heel veel van jullie verhalen. Wij zijn zelf met de trein over the bridge geweest. Marjolein, Joop en ik nemen de plaats van Stephan en jou in op eerste kerstdag. Wij schuiven aan bij pappa en mamma samen met Dominique en haar vriend. Wel supergaaf dat jullie elkaar hebben kunnen ontmoeten, en dat het een kippenhok leek kan ik mij heel goed voorstellen. Nou lieverds, ondanks alles, fijne feestdagen en maak er de komende tijd nog een mooie reis van.
24 December 2007 - 17:44
Loes Cramer:
Hallo Marjolein en Stephan,
Nog geen spoortje van verlangen naar het "gewone " leven bij jullie te bespeuren ! En inderdaad, wat kunnen jullie beiden ons elke keer weer sappig jullie belevenissen vertellen . Maar vanaf nu moeten we Stéphan niet meer al te serieus nemen volgens Dominique.
Volgend jaar is het wéér Kerst, ook al zal het nu een beetje vreemd voelen.
Maar wat jullie allemaal beleven is grandioos. En jullie zien er nog niet oververmoeid uit,terwijl IK het al wordt bij het lezen van jullie verslagen.
Veel plezier verder en tot de volgende keer !
LOES -
24 December 2007 - 18:16
Sharon:
Zo zo stephan, die brug maakt je wel erg serieus he.. daar krijg je rimpels van hoor.. pas maar op.
Als ik je nog even een sappige roddel mag vertellen..
Marloes heeft tijdens een van haar reisjes en ook al geruime tijd daarvoor een paar maandjes buiten de deur liggen wippen..
Tijdens een reisje met de boot in een of ander warm oord, werd madame gesnaaid door een collega. Ze was net met haar mannelijke collega op het toilet van een plaatselijke kroeg een spelletje aan het spelen.. hmmja juist he.. echt handig ook.. maar goed..
De beste vriend(die we voor het gemak maar ff piet noemen) van haar vriendje bevond zich helaas voor haar op dezelfde boot dus die wist gelijk ook alles.
Piet geeft loes een kans. Ze heeft 3 dagen om alles tegen vriendje te vertellen anders vertelt piet het want die zou eerder naar huis gevlogen worden.
Loes dus maar zelf vertellen.
Geloof het of niet.. vriendje vergeeft loes.
En het mooiste komt nog...
Ze gaan zelfs trouwen...
Snap jij dat?? ik niet hoor.. maar goed. Loes komt er weer mooi vanaf met haar buitenechtelijke escapades..
Je bent weer bij gepraat.
:P hahaha. Dit hele verhaaltjhe hoorde ik trouwens niet uit eerste hand, want loes heb ik al eeuwen niet gesproken. Maar dit hoorde ik van degene die haar betrapte op de wc.. dus toch wel betrouwbare bron.
Nou verder ben ik jaloers op jullie poepkleurtje zeg! Ik zie er, zoals gewoonlijk in de winter, uit als een lijk.
Veel plezier de komende feestdagen. Fijne kerst. Ik eet een kerstkransje op jullie goed?
Dikke kus!! -
25 December 2007 - 12:40
Esther:
he lein, maar goed dat jullie niet naar de pingpongshow geweest zijn, is wel even lachen, maar er wordt vooral een hoop geld van je afgetroggeld! phi phi is mooi he ;) is mijn favo denk ik daar! hele fijne kerst en alvast een gelukkig nieuwjaar! ik woon inmiddels in mn nieuwe huisje! als je terug bent komt er wel een house warming! dikke kuss es -
25 December 2007 - 13:29
Nel En Arie:
Hoi zoon en Marjolein.
Het was weer een boeiend verhaal en leuke foto,s.Een boek schrijven zal jullie heel goed af gaan.Die brug heeft je toch erg geboeid Stephan,het was heel leuk dat er een trein overheen kwam.Toch wel prachtig al die watjes.
Fijne dagen nogmaals gewenst en een prachtig uiteinde.
pa en ma. -
26 December 2007 - 07:33
Frans:
He wereldreizigers, ehm, tja, ehh.........kortom in raak echt even sprakeloos als ik jullie fantastisch reisverslag lees. Geweldig, wat een indrukken zullen jullie opdoen, ennuh...blijf ons op de hoogte houden, het is geweldig om te lezen. groetjes
frans -
26 December 2007 - 17:06
Mignon:
Hallo wereldreizigers,
Fijne kerst toegewenst uit Nieuwegein!
Groetjes, Mignon -
26 December 2007 - 23:32
Irene:
Heej marjolein en stephan,
alvast een super oud en nieuw toegewenst dan ;)
Kun je daar ook oliebollen scoren?
x- irene
ps. inderdaad heel smerig bruin :D;) -
27 December 2007 - 13:09
Marloes:
Merry merry x-mas (beetje laat, ik val onder de groep die geen tijd voor dit soort dingen heeft met kerst!).
Ik zag pas een docu over een boedhistentempel vlak bij de river kwai, die wees tijgertjes opvoeden en groot brengen alsof het hondjes zijn. Leuk mee stoeien enzo... Dacht, misschien zijn jullie er wel geweest....
Gegroet!!
Dikke kus,
Bboen -
28 December 2007 - 18:01
Marie-Emilie:
Lieve Marjolein en Stephan,
Ik hoop dat jullie hele leuke kerstdagen hebben gehad. Een heel gelukkig nieuwjaar toegewenst!!
Veel liefs, Marie-Emilie -
02 Januari 2008 - 21:47