Moe!
Door: Marjolein
Blijf op de hoogte en volg Stephan
28 November 2007 | Maleisië, Kuala Lumpur
Het is alweer een tijdje geleden dat we een bericht geplaatst hebben en we hebben sindsdien weer veel gedaan, in het hoge tempo dat jullie van ons gewend zijn. Eerst zijn we, zoals aangekondigd, naar Bocas del Toro in Panama gegaan. De grensovergang ging soepeltjes: eerst een stempeltje halen aan de Costa Ricaanse kant, daarna een wankel bruggetje overlopen en daar een stempeltje halen aan de Panamese kant. Geen enkel probleem dus!
In Bocas aangekomen hebben we meteen een snorkeltour voor de dag erna geboekt, want na Belize wilden we heel graag nog een keer snorkelen. Het viel dan ook wel tegen dat het grootste deel van de tour bleek te bestaan uit de lunchpauze en gedropt worden op een (overigens mooi) eiland waar we konden zonnen en zwemmen, maar niet snorkelen. Uiteindelijk hebben we maar een half uurtje gesnorkeld. Wel hebben we veel dolfijnen gezien vanuit de boot!
Omdat we toch nog wel wat meer wilden snorkelen boekten we een nieuwe tour voor de dag erna, waarbij we uren zouden gaan snorkelen bij een koraal met beter zicht. We vertrokken iets te laat voor deze tour, omdat er gewacht werd tot de gebruikelijke ochtendregenbui voorbij was. De minuten waarin we vertrokken bleken de enige droge minuten van de dag te zijn geweest, het stortregende de rest van de dag, dus deze tour viel letterlijk in het water. Stephan en ik zijn met een paar liefhebbers nog wel even gaan snorkelen in de regen en dat was prima, want het zicht was goed en het koraal was mooi. Maar voor dat uurtje snorkelen hadden we wel uren in de regen op een onoverdekte boot moeten zitten...
De dag daarna hebben we Panama weer verruild voor Costa Rica en zijn we in 1 keer door naar Tamarindo gereisd. 's Ochtends om 6 uur Costa Ricaanse tijd vertrokken we uit Bocas, 's avonds om 10 uur kwamen we aan in Tamarindo. Een heel lange reisdag dus, maar dat krijg je als je het hele land doorkruist! De dag daarna in Tamarindo heeft Stephan gesurfd en 's avonds hebben we een turtletour naar Playa Grande gedaan. Deze tour was de reden dat we naar Playa Grande zijn gegaan. Volgens de alwetende Lonely Planet leggen op Playa Grande van oktober tot maart gemiddeld 3 tot 4 zeldzame leatherback turtles per nacht hun eieren. Dit bleek alweer verouderde info te zijn. De leatherback turtles nemen namelijk zeer snel in populatie af de laatste jaren. We hebben geen schildpad gezien en de 2 dagen ervoor was ook geen schildpad gezien. Volgens onze gids zijn er voorspellingen gemaakt dat de leatherback turtle in 2012 uitgestorven kan zijn...
Omdat er al dagen geen schildpad was geweest en Tamarindo verder helemaal geen leuke plaats is om te blijven, hebben we besloten geen tweede poging te wagen om schildpadden te zien en de dag erna te vertrekken naar San Jose. Hier hebben we een dagje de stad bekeken, gewinkeld en 's avonds zijn we naar de bios geweest, naar de film Sharkwater. Het was de enige film die draaide. Omdat de beschrijving van de film in het Spaans was hadden we geen idee wat we ervan konden verwachten. In navolging van Jaws verwacht je bij zo'n titel al snel een horrorfilm. Het bleek een documentaire te zijn over het feit dat haaien massaal afgeslacht worden. Volgens de makers van de documentaire is het zo erg dat de haai weleens zou kunnen uitsterven. Dit verstoort de balans in de zee en dit zou grote gevolgen kunnen hebben, ook voor de mens, omdat 70% van onze zuurstof uit de zee komt. Het is een indrukwekkende documentaire met heel mooie onderwaterbeelden, als hij ook in Nederland draait, ga hem zien!
Onze laatste dag in Costa Rica zijn we gaan raften, op de Paquarerivier. Dit is volgens de kenners de op 4 na beste raftrivier ter wereld. Toch is deze beginner meegegaan op deze raftexcursie voor gevorderden. Ik had nog nooit geraft en vond het supergaaf! Het bleek wel dat deze rivier niet voor mietjes was. De schrik zat er goed in toen er in de boot voor ons bij 1 van de heftigste stroomversnellingen 4 mensen uit de boot vielen. Wij zaten er vlak achter en konden niet voorkomen dat we er vol overheen voeren. Gelukkig werd er snel gereageerd door de gidsen en zaten ze er zo weer in. In de commotie is iemand uit onze boot nog een stuk tand kwijtgeraakt. We hebben nog een foto-cd'tje gekocht voor belachelijk veel geld dus binnenkort zetten we onze mooiste raftfoto op de site.
Hierna konden onze drijfnatte kleren weer in de backpack, want de volgende dag om 5 uur 's ochtends vertrokken we naar het vliegveld voor onze reis in 3 etappes naar Kuala Lumpur in Maleisie. Hoe deze vluchten zijn verlopen kunnen jullie lezen in de vorige 2 berichten, van LA en Hongkong. Om half 1 vanmiddag zijn we in Maleisie aangekomen. Het is nu half 9 's avonds. We zijn helemaal kapot, want we hebben de afgelopen 48 uur allebei maar een paar uur geslapen. Ook hebben we vanmiddag nog even heel Kuala Lumpur te voet doorkruist en via een gigantische omweg, zowel heen als terug, alvast de hotspots bekeken (waaronder de Petronas Towers). De komende 3 dagen zullen we hier nog blijven om deze supermooie stad nog veel beter te bekijken. Ook gaan we de Batu Caves bezoeken en gaan we naar een waterpark (dat zullen we tegen die tijd wel nodig hebben want het is hier echt heel warm en benauwd, hoge luchtvochtigheid, zoals in Nederland als er een hittegolf is).
Jullie horen weer van ons, nu gaan we even wat slaap inhalen. Het klokje rond slapen zou mooi zijn!
28 November 2007 - 12:59
Roos:
Wow wat maken jullie allemaal mee, echt bijzonder en vermakelijk om te lezen! Stephan ook thnx voor je message op mijn site!! Nog een paar daagjes en dan kan ik net zo gaan genieten als jullie! -
28 November 2007 - 13:23
Nico:
hallo dochter en Stephan,
Geweldig om weer van jullie te horen.
We waren erg benieuwd hoe het de afgelopen week met jullie gegaan was.
Welterusten en we horen wel weer van jullie hoe het in maleisië gaat.
groetjes,
Nico -
28 November 2007 - 13:41
Joalycke:
Hallo Survival Bikkels!
Verheug me al op jullie raft foto's! Alvast aan het oefenen voor de nieuwe indiana jones film zeker? -
28 November 2007 - 13:49
Rianne:
Heeej hoe is het daar in het vochtige Maleisie!! De kriebels begin ik hier alweer te voelen! En wat een jet lag zullen jullie hebben zeg!@! geniet van de vriendelijke mensen, de leuke taal en lekker eten (mie hoon, nasi goreng, lemon chicken blabla) Salamat Makan dus:P
Ondanks dat jullie wel hier en daar pech hebben met dingen blijven jullie positief! Ik vind het leuk om alles te lezen! Ik ga in maart die kant op waarschijnlijk! Ik ga morgen naar Tirza en France leuk he!
Nou fijne tijd en bye!! -
28 November 2007 - 14:20
Mignon:
Wat een gezellige foto's van lieve beestjes ;-) Maar wat een avontuur!
Groetjes, Mignon -
28 November 2007 - 15:34
Evelien:
Ik schrok even van de titel maar zo te lezen valt het wel mee :D. Nu lekker uitrusten en genieten van de omgeving dan.. Al die beesten zou niets voor mij zijn geloof, daarvoor ben ik teveel een stadsmeisje ;). Het blijft leuk om jullie verhalen te lezen, dus blijf vooral posten! xxx, Evelien -
28 November 2007 - 19:00
Nel En Arie:
Hallo ,gelukkig zijn jullie geland in een vochtig en warm land.Jullie hebben al zeer veel meegemaakt ,en die sportieve Marjolein leuk dat je mee ging raften.En veel plezier met jullie reis.
Ma en pa. -
28 November 2007 - 19:45
Esther:
wow raften, dat is gaaf! gelukkig zijn jullie geen tanden verloren, het kan gevaarlijker zijn dan je denkt! maar ongetwijfeld een mooie ervaring ;) veel plezier in azie! ben nu al benieuwd naar de thailand verhalen! volgende week vrijdag vieren bregje, suus, yvon en ik sinterklaas, we zullen aan je denken ;)dikke kuzz ezz -
29 November 2007 - 07:25
Marloes:
Wat mij nou opvalt he... Dat jullie een stel lucky bastards zijn!!! En jullie vertellen erover of het de normaalste zaak van de wereld is. "oja we hebben nog wat dolfijnen gezien". Rocky is hier inmiddels de boel komen terroriseren. Het is een lieve kleine opdonder maar hij wordt al steeds brutaler. Het liefst hangt hij in je broekspijpen en de rest van de dag slaapt hij. Rennen kan hij nog niet goed en hij stoot regelmatig zijn kop. Nee, erg handig is hij nog niet. Maar wel zeer aandoenlijk om te zien. Op mijn hyves kan je fotootjes van hem bekijken.
Have fun kids!
X
BBoen -
29 November 2007 - 10:49
Rianne Blom:
Hey hey,
Wat een verhalen zeg! Het klinkt allemaal ongelofelijk mooi en leuk.
Ik ben inmiddels weer terug uit Ghana en moet vreselijk wennen aan dat koude weer hier in Nederland. Ik wil jullie nog super veel succes en plezier wensen op de rest van de reis.
Groetjes, Rianne -
29 November 2007 - 14:19
Sharon:
jeetje wat lijkt het me tof om zo alles te kunnen zien en mee temaken. -
29 November 2007 - 15:45
Philly:
Jullie hebben wel een hoog tempo!!
Leuk om zo te lezen wat jullie allemaal doen. In Rantau Abang in Maleisie hebben ze ook eierleggende turtels, ik denk niet dat het de goede tijd is want in de zomer leggen ze ook eieren. -
29 November 2007 - 18:21
Walter:
Hoi zusje-van!
Gave verhalen, en wat mooi al die dieren op die foto's! En surfen, heerlijk :D
Succes in Azie, en... tot ooit? ;)
groetjes, Walter -
30 November 2007 - 20:18
Tirza En Rianne :
Hee jullie twee!
hier een berichtje uit Rennes, Bretagne! (ook leuk hihi) Wat geweldig om te lezen allemaal! Super gave reis die jullie maken!:D Al die verschillende landen : ik ben lekker 3 maandjes in dezelfde stad, het zit er bijna op, nog 3 weekjes, maar heb het echt heerlijk gehad!! Super ervaring - geef zelfs les op een Franse middelbare school :)
Rianne is gisteren aangekomen , voor een paar daagjes komt ze hier logeren, het is onwijs gezellig :D
Ik wens jullie ook nog ontzettend veel plezier en ik ben benieuwd naar jullie volgende avontuur ;)
Wij gaan nu Merlin l'enchanteur (merlijn de tovenaar) kijken hihi
groetjes!
Tirza en Rianne vanuit Frankrijk -
02 December 2007 - 16:13
Roelien:
hoi Marjolein, ik hoorde van bregje over je avontuur, ben nu alles aan het lezen.Geweldig wat je allemaal meemaakt. Ik wens je nog heel veel plezier, geniet ervan.
Roelien -
02 December 2007 - 18:11
Bregje En Jan:
Hallo,
Wat een leuke verhalen!Het gaat wel kriebelen hoor als we dat zo lezen.
Veel plezier verder en we blijven jullie verhalen met veel plezier lezen.
Groetjes Bregje en Jan