EZ Going...
Door: Stephan
Blijf op de hoogte en volg Stephan
17 November 2007 | Panama, Bocas del Toro
In bruisend La Fortuna was het feest snel afgelopen, dus zijn we de mand ingegaan en de ochtend erna vertrokken we naar Tortuguero! Tortuguero heeft een van de weinige stranden in de wereld waar de zeldzame lederrugschildpad van twee meter zijn eieren legt... en dat doen ze op gezette tijden, te weten april tot en met oktober! Dus je voelt hem al: wel eieren, eierschalen en souvenirs, maar geen apparaat van twee meter! We hebben wel het hele strand afgezocht naar babyschildpadjes die naar de zee toe vluchtten, maar helaas konden we alleen foto's maken van een wat aparte zonsondergang! Doordat we hier geen schildpadden hebben gezien, hebben we besloten onze laatste dagen in Costa Rica in Playa Grande aan de westkust te slijten... daar hebben ze ze ook en het is het goede seizoen... we gaan dus weer terug naar af! Verder hebben we geluk gehad in Tortuguero. Vijf dagen en nachten lang had het geregend en uitgerekend op de dagen dat wij present waren was het kurkdroog! Uiteraard had Tortuguero meer dan schildpadden, dus gingen we per kano en een set Belgen te water. Hadden we de dag ervoor langs de riviertjes naar Tortuguero al dikke, vette krokodillen langs de waterkant zien liggen, zo lagen er nu diverse kaaimannen in de ondiepere delen langs de rand waar de jungle het water kietelde. Marjolein was weer gelukkig toen ze alsnog een schildpadje zag... een rivierschildpadje! Verder zaten er echt veel dieren: blue herons (reigerachtigen), leguanen, papegaaien, de meest vreemde vogels en apen. Ondertussen vertelde de gids dat er een tijdje geleden nog een ventje van 13 was opgegeten door een krokodil tijdens het liaanslingerend bommen leggen in de rivier... dan zit je minder lekker in die gammele schuit! De dag dat we vanuit Tortuguero vertrokken naar het zuidelijker gelegen Cahuita brak de hemel boven het dorp weer los. Via de kanalen van Tortuguero voeren we 72 kilometers naar het zuiden en zagen we weer diverse krokodillen, pelikanen en was het kanaal soms zelfs dichtgegroeid met waterplanten, waardoor we een flinke aanloop moesten nemen om er overheen te geraken.
Eenmaal aangekomen in Cahuita leek het wel alsof we terug waren in Belize... heel veel rastaknapen en alles was weer EZ Going! Nadat Stephan even 40% van de vergoeding voor de gids had afgekloven, gingen we het nationaal park van Cahuita in. We waren al wat junglemoe geraakt, maar het was de moeite waard. We hebben diverse leguanen en luiaards gezien, een slang vastgehouden en een gele babyslang gezien, gerend voor ons leven terwijl we achterna gezeten werden door de derde infanterie van de muggenbrigade ter plaatse, veel kleine hagedissen en krabben die wegsprongen en mooi zicht gehad op jungle dat tot op het strand kwam en met de beukende golven vocht om terrein. Weer een geslaagde jungletocht, maar nu zijn we het voorlopig echt even zat.
De dag erna wilden we gaan snorkelen, maar doordat het 's nachts hard regende was het koraal een grote troebele afdeling geworden. Dus zijn we naar het iets verder gelegen Puerto Viejo de Talamanca gegaan om daar ons geluk te beproeven. En geluk was er... de stranden waren daar wat noemenswaardiger, dus hebben we heerlijk op het strand een uiltje geknapt. Bericht voor mijn zus en haar vriend: je kan hier dus wel surfen! Des avonds zijn we in het backpackershostel in de hangmat gaan liggen om even echt vakantie te vieren en werden we een paar uur later voldaan weer wakker. Omdat ook hier de nacht regen bracht, was snorkelen ook hier geen optie, dus hebben we vandaag de fiets gepakt en zijn we naar Manzanillo gefietst. Daar was een mooi stukje strand, waar ook de jungle tegenaan lag... hier hebben we wat gerelaxed en wat idyllische kiekjes gemaakt!
Zoals een aantal al opmerkten zit het tempo er bij ons aardig in. Het is niet zo dat we niet genieten of nergens uitgebreid de tijd nemen, we zijn gewoon zo efficient bezig dat we vaak maar twee overnachtingen nodig hebben om een bepaalde plaats compleet uit te wonen. We doen wat we willen en houden vooralsnog echt tijd over. Na vandaag hebben we dan ook nog acht volle dagen in Costa Rica en een vertrekdag. Nu we wat junglemoe zijn en heel dicht bij Panama zitten, is het idee ontstaan om even over de grens te buurten. We hebben geen vaste route ofzo en Bocas del Toro te Panama schijnt vol met mooie stranden en watersportmogelijkheden te zitten. Morgenochtend vertrekken we dus ook voor een paar dagen naar Panama. Daarna keren we terug naar Costa Rica om hopelijk wat reuzeschildpadden te spotten in Playa Grande en dan is het mooi geweest met Midden-Amerika.
Maar nu eerst nog even EZ Going met onze rastavrinden de hangmat bezoeken en alles even aan de binnenkant van onze ogen bekijken! YA MAN!!!
18 November 2007 - 09:17
Nico:
hoi Marjolein en Stephna,
Geweldige reis, nu alleen het weer nog.
Veel plezier in Panama, weer een land op jullie lijstje er bij.
groetjes,
Nico -
18 November 2007 - 13:57
Arie En Nel:
Hallo reizegers ,wat maken jullie een hoop mee ,het weer werkt bij jullie niet altijd mee .Maar zien doen jullie heeeel erg veel
( 72km geroeid in een kano ? of gingen we met de stroom mee )
Veel plezier in Panama.
pa en ma.
18 November 2007 - 14:51
Linda:
He broer en Marjolein,
Wij zijn net terug uit de woestijn. Misschien een troost voor jullie: toen we daar aankwamen regende het (sinds maanden!!!) Dus jullie beweren dat je langs de caribische kust kunt surfen... zien zien zien! we komen wel even langs. haha.
Veel plezier in Panama!
doeiiii Linda -
18 November 2007 - 18:32
Rianne:
KLinkt als... DAT WIL IK OOK!!!! Mis je wel hoor hier!!!(en jij ook stephan). net een geweldig (brak) weekendje gehad met 1340: ze vinden me met mn half 11 opstaan een vroege vogel:P
haha tot horens:D hoop dat we elkaar nog kunnen zien voorda tik mijn vertrekplannen heb!
20 November 2007 - 16:17
Hetty :
Wat een prachtige foto's! Daar keken we steeds naar uit. Leuk dat jullie ook nog naar Panama gaan. Dat was de bedoeling, hè? Lekker vrij zijn en af kunnen wijken van de planning als dat zo uitkomt. Heel veel plezier de komende dagen en ik hoop dat jullie de reuzenschildpadden mooi te zien krijgen. Dikke kus van mama. -
20 November 2007 - 21:33
Bastiaan:
Dag gezellige lieden, als jullie nog in Bocas zijn zou ik het waarderen dat jullie de 5 Dollars nog effe terugbetalen... Je weet wel, van die fantastische snorkeltrip? :)
Vanavond zit ik in de Mondo Taitu te drinken en chillen...
Ik zit in de acqualounge tot morgen = woensdag. Zo niet, geniet er lekker van en misschien bop ik jullie nog ergens tegen het lijf :)
Groetjes Bastiaan = Bassie51 -
Ik ben jaloeeeers!!!!!!!! -
23 November 2007 - 17:12
Jennie:
Hey Stephan en Marjolein,
Nou zo te horen vermaken jullie je uitstekend daar in Costa Rica! Zelfs een kijkje nemen in Panama wordt aan de reis toegevoegd. Klinkt helemaal goed! Hier hebben we vanavond een kleine reünie: Jo, Rob en ik gaan ff de foto's van de reis door Mexico, Guatamala en Belize bekijken..een hapje doen bij de Popocatapetl..en ook Rob maar eens kennis laten maken met het Rotterdamse nachtleven :-)
Have fun.
Greetz Jennie -
27 November 2007 - 21:43
Eelco En Jaimy:
Heee vakantiegangers! Hoe is het ermee! We hebben al TIEN!!! dagen niks meer van jullie gehoord! Stephan blijven hangen in een trip als rasta???? Kom op! we zijn benieuwd naar meer!
29 November 2007 - 14:02
Sharon:
wowie.. was dat een black mamba?? die wil je niet in je bedje vinden..
Als ik prison break mag geloven is het in panama wel een lekker klimaatje en mooie strandjes enzo.. relax relax.
Nou ik volg jullie op de voet.
Kom maar kom maar met de pretty pictures!! :)